Σελίδες

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Διήγημα από τη συλλογή μεταφυσικής παράνοιας ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΦΩΣ

    Οι έξι επιβάτες του ιδιωτικού αεροπλάνου, συζητούσαν μεγαλόφωνα και  σχολίαζαν ποικιλοτρόπως το επικείμενο γεγονός των εγκαινίων του ασύλου απόρων κορασίδων, όπου ήταν επίτιμοι προσκεκλημένοι. Σε λιγότερη από μισή ώρα, θα προσγειώνονταν  στη Θεσ/κη, για να παραστούν σε αυτό το σπουδαίο, φιλανθρωπικό γεγονός. Ξαφνικά, το αεροπλάνο άρχισε να ταρακουνιέται δυνατά και να παίρνει καθοδική  πορεία. Τα μέχρι εκείνη τη στιγμή χαρούμενα πρόσωπα, σκοτείνιασαν ξαφνικά,  κι ένιωσαν τον τρόμο να φωλιάζει μέσα στις ψυχές τους. Η φωνή του κυβερνήτη από τα μεγάφωνα, όχι μόνον δεν τους καθησύχασε, αλλά τους ανησύχησε περισσότερο: 
    "Αγαπητοί επιβάτες, θα σας παρακαλέσω να δέσετε τις ζώνες σας και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Έχουμε κάποιο σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, αλλά ελπίζω με τη βοήθεια του Θεού να καταφέρουμε να το λύσουμε. Μείνετε στις θέσεις σας και προσευχηθείτε να πάνε όλα καλά''. 
    ''Τώρα που θα κάνω την πιο μεγάλη μεταγραφή, μου έτυχε;" μουρμούρισε ο ποδοσφαιριστής.
    "Δεν το πιστεύω'', ανέκραξε ο ηθοποιός, "ότι δεν θα προλάβω να  γυρίσω τη νέα μου ταινία".
    "Έχει γούστο", ψέλλισε ο τραπεζίτης, "να το πάθω παραμονές του μεγάλου πριμ που θα έπαιρνα από το κράτος".
    "Δεν είναι δυνατόν",κλαψούρισε το μανεκέν. "Λες να μην προλάβω τη νέα κολεξιόν;"
    "Όχι, Θεέ μου", ικέτευσε ο εφοπλιστής. "Μην μου το κάνεις αυτό, τώρα που θα αγοράσω καινούριο κρουαζιερόπλοιο".
    Ο έκτος επιβάτης, ένας λιγομίλητος ιερωμένος, δεν μίλησε καθόλου. Σηκώθηκε όρθιος, προχώρησε στο διάδρομο και γονάτισε μπροστά στην πόρτα του πιλοτηρίου. Έπειτα, σήκωσε τα χέρια του  ψηλά και  άρχισε να μουρμουρίζει κάποιες προσευχές. Σταυροκοπήθηκε μερικές  φορές, κι αμέσως  μετά ξανασηκώθηκε και στράφηκε προς το μέρος των  τρομοκρατημένων συνεπιβατών του.
    "Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί", αναφώνησε εκστασιασμένος, "είμαι  βέβαιος ότι η Παναγία δεν θα μας εγκαταλείψει, και θα μας βοηθήσει  να σωθούμε, αλλά πρέπει κι εμείς να αποδείξουμε έμπρακτα την πίστη μας, κάνοντας ένα μικρό τάμα στη Χάρη της. Νομίζω ότι αν δώσουμε είκοσι χιλιάρικα ο καθένας, είναι υπεραρκετά".
    Δεν δίστασαν ούτε λεπτό να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Εν  μέσω σκαμπανεβασμάτων του σκάφους και κάποιων περίεργων θορύβων που ακούγονταν, έδωσαν πρόθυμα τα χρήματα στην αεροσυνοδό,  που έσπευσε να τα συγκεντρώσει. Εκείνη τα πήρε και  τα έδωσε στον παπά, ο οποίος τα έχωσε στη φαρδιά του τσέπη. Αμέσως μετά, ξαναγονάτισε και ξανάρχισε τα σταυροκοπήματα και τις  προσευχές. Όση ώρα προσευχόταν, το αεροπλάνο συνέχιζε την ανώμαλη πορεία του, επιτείνοντας την αγωνία των επιβατών. Αυτό κράτησε κάπου δέκα λεπτά, ξαφνικά όμως η πορεία του σκάφους ομαλοποιήθηκε και οι θόρυβοι έπαψαν να ακούγονται.
    "Όλα καλά",  άκουσαν τον πιλότο να φωνάζει με ενθουσιασμό. "Λύθηκε το πρόβλημα και πιστεύω ότι θα προσγειωθούμε με ασφάλεια. Σε δυο λεπτά φτάνουμε στο αεροδρόμιο. Μείνετε δεμένοι στις θέσεις σας και δοξάστε τη Μεγαλόχαρη που μας βοήθησε".
    Επακολούθησε ένας φρενήρης ενθουσιασμός και τα χαμόγελα επανήλθαν στα πρόσωπα των επιβατών. Αμέσως μετά την προσγείωση, βγήκαν όλοι περιχαρείς από το σκάφος, ευχαριστώντας τον ιερέα και  την Παναγία, για την σωτήρια συμβολή τους. Εκείνος, όταν οι άλλοι αποχώρησαν, έβγαλε τα χρήματα από την τσέπη του, τα χώρισε στα δύο, κι έβαλε τα μισά μέσα σε ένα φάκελο.
    "Πραγματικά, η επέμβασή  σας μας έσωσε", του δήλωσε και η αεροσυνοδός, πλησιάζοντας κοντά του, για να τον αποχαιρετήσει. "Τελικά, η προσευχή έχει μεγάλη δύναμη".
    "Έχεις δίκιο", συμφώνησε ο κυβερνήτης, εμφανιζόμενος μέσα από το πιλοτήριο. "Η δύναμη της προσευχής είναι πολύ μεγάλη", συμπλήρωσε, ενώ ένα πονηρό χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό του, τη στιγμή που έπαιρνε το φάκελο με το μερίδιό του από  τα χέρια του παπά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: