Σελίδες

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ

    ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ

   Άραγε, πώς θα ήταν η ζωή μας, αν δεν υπήρχαν κάποιοι ανήσυχοι άνθρωποι που ανάλωσαν το χρόνο τους στην εξεύρεση τρόπων, μεθόδων, αντικειμένων και λύσεων για βελτίωση του τρόπου και των μέσων διαβίωσής μας; Χιλιάδες άνθρωποι, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα, άλλοτε τυχαία και άλλοτε με κατανάλωση φαιάς ουσίας, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους, πρόσθεσαν ένα λιθαράκι, ή ακόμα και ολόκληρο βράχο, στον ανθρώπινο πολιτισμό. Η μετάβασή μας από τα σπήλαια στη διαστημική εποχή δεν έγινε τυχαία, ούτε μέσα σε μια νύχτα. Χρειάστηκαν προσπάθειες χιλιάδων χρόνων από πολλούς ανθρώπους για την υλοποίησή της. Οι εφευρέτες, σε πείσμα της σκοταδιστικής κοσμοθεώρησης των ρασοφόρων, απέδειξαν ότι ο κόσμος δεν είναι όπως θέλουν να μας τον παρουσιάσουν οι θρησκείες. Απέδειξαν ότι, οι δήθεν θεϊκές δυνάμεις, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τις ιδιότητες της ύλης, οι οποίες απλά βρίσκονταν κρυμμένες μέχρι να τις ανακαλύψουν και να τις αξιοποιήσουν οι εφευρέτες, επιστήμονες στην πλειοψηφία τους.
    Οι εφευρέτες λοιπόν άλλαξαν ριζικά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε κι έκαναν πιο εύκολη τη ζωή μας, και θα έπρεπε να τους μνημονεύουμε πιο συχνά. Αντιθέτως και παραδόξως, αντί γι' αυτούς μνημονεύουμε κάποιους άλλους, μισανθρώπους, εγκληματίες και οπισθοδρομικούς, κι αυτό επειδή μας το επέβαλλαν κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι, οι οποίοι διαφεντεύουν ακόμα τη ζωή μας. Αντί λοιπόν να έχουμε τους εφευρέτες σε δεύτερη μοίρα, καλό θα ήταν να τους θυμόμαστε συχνότερα. Αυτοί είναι που ''μαρτύρησαν'' για τον άνθρωπο και όχι οι ρασοφόροι. Αυτοί είναι που έκαναν τη ζωή μας καλύτερη, άσχετα αν κάποιες εφευρέσεις χρησιμοποιήθηκαν για κακό σκοπό. Γι' αυτό όμως δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά κάποιοι άλλοι που εκμεταλλεύτηκαν τις εφευρέσεις τους για να εξασφαλίσουν ή να επεκτείνουν την εξουσία τους. 
    Κίνητρο των εφευρετών υπήρξε πάντα η δίψα τους να προσθέσουν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό στα ήδη υπάρχοντα και, σχεδόν πάντα, το κατάφερναν. Αν τώρα κάποιοι έκαναν κακή χρήση σε μερικές εφευρέσεις, αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τη συνολική προσφορά τους στην ανθρωπότητα. Αναμφίβολα λοιπόν, οι εφευρέτες πρόσφεραν πολλά στον άνθρωπο, σε αντίθεση με τους ρασοφόρους, οι οποίοι περιορίστηκαν στην παροχή ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και στην προσφορά ψευδαισθήσεων και φρούδων ελπίδων. Εκπλήσσομαι λοιπόν όταν διαπιστώνω ότι, στη σύγχρονη εποχή μας, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ εφευρετών και ρασοφόρων, και θεωρούν τους δεύτερους πιο σημαντικούς και πιο ''χρήσιμους'' από τους πρώτους.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: