Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΗΓΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ


    Ο Λέων Κουτσούμπλιτς, έριξε μια τελευταία ματιά στα χαρτιά που βρίσκονταν αραδιασμένα μπροστά του, έκανε μια περίεργη γκριμάτσα και αμέσως μετά σήκωσε το κεφάλι του και κοίταξε σιωπηλά τους συμβούλους του. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν εξαιρετικά επείγουσα, κι έπρεπε να πάρουν άμεσες και τελεσίδικες αποφάσεις. Το ζήτημα της εκδίωξης του αιρετικού δημογέροντα, δεν επιδεχόταν αναβολή. Ο αντιπαθητικός εκείνος άνθρωπος, είχε αρχίσει, όχι μόνο να γίνεται επικίνδυνος για το καθεστώς τους, αλλά και να προκαλεί τη συμπάθεια όλο και περισσότερων πολιτών του κρατιδίου.
    "Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε εσείς", είπε στους συμβούλους του, όταν αποφάσισε να ανοίξει το στόμα του, "αλλά νομίζω ότι η μόνη λύση στο πρόβλημά μας, είναι το δημοψήφισμα".
    Τα λόγια του προξένησαν έκπληξη και αναταραχή. Άκου δημοψήφισμα; σκέφτηκαν οι άλλοι. Πώς του ήρθε τώρα αυτό;
    "Εξοχότατε", πήρε το λόγο ο πρωτοσύμβουλος, "νομίζω ότι θα ήταν λάθος μας, αν κάναμε κάτι τέτοιο. Δημοψήφισμα έχει να γίνει στη χώρα πάνω από πενήντα χρόνια, γιατί λοιπόν να επαναφέρουμε  μια απαρχαιωμένη, δημοκρατική μέθοδο;"
    "Μα, για να νομιμοποιήσουμε την ενέργειά μας", τους εξήγησε ο Λέων.
    "Ναι, αλλά", επέμεινε ο πρωτοσύμβουλος, "κι αν οι πολίτες ψηφίσουν αρνητικά; Το γνωρίζετε καλά ότι, αυτός ο τύπος, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στο λαό".
    "Μην είσαι αφελής", τον αποστόμωσε ο Λέων. "Οι μηχανισμοί εξουσίας και εκλογικών διαδικασιών βρίσκονται στα χέρια μας. Θεωρείς ακατόρθωτο λοιπόν το να αλλάξουμε τα αποτελέσματα, σε περίπτωση που η πλειοψηφία πάρει το μέρος του; Θα μας είναι δύσκολο το ΟΧΙ να το μετατρέψουμε σε ΝΑΙ;"
    Ένα μουρμουρητό επιδοκιμασίας ακούστηκε στην αίθουσα. Για μια ακόμα φορά ο ηγέτης τους είχε δίκιο. Ναι, θα το έκαναν το δημοψήφισμα. Θα έστελναν οριστικά και αμετάκλητα τον δημογέροντα στον αγύριστο και θα έριχναν το βάρος της ευθύνης για την εκδίωξή του στις πλάτες του  ''σοφού'' λαού! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: