Σελίδες

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ

                              ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ






Την εποχή της Αναγέννησης, και ύστερα από μια πολύ μακρά περίοδο σκότους, φόβου, θανάτου και προκαταλήψεων, άρχισε σιγά-σιγά ένας πόλεμος, τον οποίον ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί. Κάποια φωτεινά μυαλά της εποχής, αμφισβήτησαν τη διατυπωμένη από την εκκλησία γεωκεντρική θεωρία του κόσμου και πυροδότησαν μια αντιπαράθεση μεταξύ της επιστήμης και της θρησκείας. Αργότερα, την εποχή του Διαφωτισμού, κάποια άλλα φωτεινά μυαλά, περισσότερα μάλιστα αυτή τη φορά, επιτέθηκαν ευθέως κατά της ανάλγητης, χρυσοπλούμιστης θρησκευτικής εξουσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα ρεύμα αμφισβήτησής της. Τα χρόνια που ακολούθησαν, μεγάλοι διανοούμενοι του δυτικού κόσμου, τεκμηρίωσαν με επιχειρήματα την ανυπαρξία του όντος που, δήθεν, εκπροσωπούσαν οι ρασοφόροι, και έγραψαν φλογερά κείμενα, τα οποία ακόμα και σήμερα θεωρούνται αριστουργήματα.

Τον 20ο αιώνα, ο πόλεμος συνεχίστηκε σε ήπιους γενικά ρυθμούς, και η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στους μεγάλους, πραγματικούς πολέμους που στιγμάτισαν την εποχή και την ανθρωπότητα. Παρόλα αυτά, αν και οι θέσεις των περισσότερων σύγχρονων διανοουμένων και επιστημόνων ήταν αθεϊστικές και οι ίδιοι τάσσονταν κατά της θρησκοληψίας, οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί. Και φτάσαμε στην εποχή των υπολογιστών, όπου η πληροφορία μεταδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα από τη μια άκρη της Γης στην άλλη και οι ιδέες κυκλοφορούν ελεύθερα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η μετάδοση ιδεών και απόψεων, οι οποίες αποκρύπτονταν σκόπιμα και συστηματικά από τους ισχυρούς αυτού του κόσμου. Ταυτόχρονα, τα εκπληκτικά επιτεύγματα της επιστήμης, άνοιξαν τα μάτια πολλών και έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, στα οποία η θρησκεία απαντούσε με απλοϊκές και ανυπόστατες θεωρίες. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, ο πόλεμος των δυο παρατάξεων έχει ενταθεί, το ποίμνιο έχει μειωθεί και το παπαδαριό αντιδρά σπασμωδικά και δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό της κοσμικής εξουσίας και του πλούτου.

Αντιλαμβάνεστε ότι, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ο πόλεμος των δυο πλευρών θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, το αποτέλεσμά του όμως είναι προδιαγεγραμμένο. Ο σκοταδισμός, η εκμετάλλευση και ο φόβος της θείας τιμωρίας, θα αποτελέσουν ένα ζοφερό παρελθόν, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από τις προκαταλήψεις χιλιετηρίδων. Ο αναίμακτος πόλεμος των δυο αντιμαχόμενων κοσμοθεωριών, θα λήξει με νικητή τη λογική, την ευθυκρισία και την πίστη, όχι βέβαια σε ανύπαρκτους θεούς, αλλά στην επιστημονική γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: