Σελίδες

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ

                                   ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ



Κατά την προσωπική μου γνώμη, η προκατάληψη είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή διαταραχή του ανθρώπινου νου. Εκτός του γεγονότος ότι δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να δει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, τον ωθεί και στη λήψη εσφαλμένων αποφάσεων και ενεργειών, καθώς και στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων. Το δυστύχημα είναι ότι βρίσκεται μέσα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει μέσα σε όλους μας, βέβαια σε άλλους σε μικρότερο και σε άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο επηρεασμός μας από αυτήν είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τον επηρεασμό που δεχόμαστε από αυτά που βλέπουν τα ίδια μας τα μάτια, από αυτά που ερεθίζουν τις αισθήσεις μας, ή από έρευνες και θεωρήματα που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Χωρίς υπερβολή, αλλοιώνει και αυτήν την ίδια την πραγματικότητα. Αμβλύνει ή οξύνει (αυτό εξαρτάται από την θετική ή αρνητική άποψη που έχουμε για το υπό θεώρησιν αντικείμενο) τη γνώμη μας για κάποιο πρόσωπο, για κάποιο δημιούργημα, για κάποια ενέργεια, ή για κάποιο γεγονός, υποχρεώνοντάς μας να μην κρίνουμε σωστά, να εκφραζόμαστε με απρέπεια και να προβαίνουμε σε πράξεις που αντίκεινται στη λογική.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η προκατάληψη συναντάται κυρίως σε ανθρώπους χαμηλής μόρφωσης. Δυστυχώς όμως διακατέχει και αρκετά μορφωμένα άτομα, τα οποία συνήθως είναι μπολιασμένα με ακραίες ιδέες και αντιλήψεις. Και δεν είναι τυχαίο που, τα άτομα αυτών των δύο κατηγοριών, είναι περισσότερο φανατισμένα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Από αυτό και μόνο, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η προκατάληψη συγγενεύει άμεσα με το φανατισμό. Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάχτυλό μας και ας μην εθελοτυφλούμε. Ασφαλώς και πρέπει όλοι μας να έχουμε άποψη και ασφαλώς και πρέπει να διεκδικούμε σθεναρά το δικαίωμά μας να την εκφράζουμε ελεύθερα, αλλά μέχρις εκεί. Το ίδιο ακριβώς δικαίωμα έχουν και οι άλλοι. Οι λεκτικές κορώνες, οι ύβρεις, η λάσπη, η απαξίωση, ο καταναγκασμός, η εκδίωξη, η βία και ο φανατισμός, σπιλώνουν ανεξίτηλα τον τίτλο που έχουμε δώσει μόνοι μας στο γένος μας και που θέλει να μας εμφανίζει σαν ‘’ανώτερα και πολιτισμένα όντα’’.

Αυτά που προανέφερα είναι βέβαια τα αποτελέσματα, γιατί η αιτία που τα προκαλεί όλα αυτά είναι άλλη. Επιμένω λοιπόν ότι, κατά την ταπεινή μου πάντοτε γνώμη, ο βασικότερος υπεύθυνος για την εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων, για την έλλειψη ευθυκρισίας καθώς και για την εκδήλωση ακραίων ενεργειών, είναι η προκατάληψη. Καιρός είναι να βγάλουμε τις παρωπίδες που μας έχουν φορέσει και να προσπαθήσουμε επιτέλους να κρίνουμε τα πράγματα με όσο μεγαλύτερη νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα γίνεται. Λίγο δύσκολο, δεν αντιλέγω, αλλά μια μικρή προσπάθεια δεν βλάπτει. Ας πούμε ΟΧΙ στην προκατάληψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: