Σελίδες

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Η επιστημονική φαντασία δεν είναι φαντασιοπληξία, ούτε λογοτεχνία της φυγής, ούτε κάποιου είδους προφητεία, όπως λανθασμένα νομίζουν ορισμένοι. Είναι μια ρεαλιστική λογοτεχνία, προειδοποίησης θα μπορούσα να πω, η οποία ξεφεύγει από τα στενά όρια της συμβατικής λογοτεχνίας και με όχημά της την φαντασία, μας οδηγεί στα άδυτα της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι μόνο! Πολλάκις ασχολείται και με την ιστορία, με το διάστημα, με την κοινωνιολογία, με την φιλοσοφία και με δεκάδες άλλα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο!
Ιδού και η άποψη του Ισαάκ Ασίμωφ: ''Η σύγχρονη Ε.Φ. αποτελεί το μοναδικό είδος στο οποίο θίγονται συστηματικά και συνειδητά η φύση των αλλαγών που έρχονται και οι πιθανές επιπτώσεις και οι λύσεις τους. Η Ε.Φ. είναι εκείνο το λογοτεχνικό είδος το οποίο καταπιάνεται με την επίδραση της επιστημονικής προόδου στον άνθρωπο''.
 Ο Ρόμπερτ Χαινλάιν όρισε την Ε.Φ. ως ''ρεαλιστικό συλλογισμό σχετικό με πιθανά μελλοντικά συμβάντα βασισμένα πάνω στην επαρκή γνώση του πραγματικού κόσμου του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς και σε μια εκτενή κατανόηση της φύσης και της σπουδαιότητας της επιστημονικής μεθόδου''.
1

Δεν υπάρχουν σχόλια: