Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ

    Η τραγική είδηση έπεσε σαν βόμβα στο προαύλιο του ψυχιατρείου, όπου οι τρόφιμοι έσερναν τα κουρασμένα τους βήματα.
    «Τα μάθατε;» φώναξε τρέχοντας προς το μέρος τους ο Παρλαπίπας. «Οι βραδινές νοσοκόμες μας, τράκαραν το πρωί, καθώς έφευγαν από εδώ. Η Ροδάνθη σκοτώθηκε επιτόπου, αλλά η Χρυσάνθη τη γλύτωσε».
    Οι ασθενείς, δέκα άτομα όλα κι όλα, μαζεύτηκαν γύρω από τον κομιστή του άσχημου νέου, για να μάθουν λεπτομέρειες. Ορισμένων τα πρόσωπα αντικατόπτριζαν την ψυχική αναστάτωσή που τους είχε προκαλέσει το θλιβερό μαντάτο, κάποιων άλλων όμως απλώς φανέρωναν μια νοσηρή περιέργεια.
    «Πώς έγινε;» ρώτησε ένας από τους περίεργους.
    «Να, όπως άκουσα να λένε μέσα οι γιατροί, η Ροδάνθη, βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο, μάλλον έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, κι έπεσε πάνω σε μια κολώνα».
    «Τη Ροδάνθη, φαίνεται την αγαπούσε ο θεός», είπε η Μελίνα, καθώς σταυροκοπιόταν, «γι’ αυτό και την πήρε κοντά του»
    «Τι λες, μωρή βλαμένη;» τσίριξε ο Γιάννος, ρίχνοντάς της ένα φάσκελο. «Ο θεός αγαπούσε τη Χρυσάνθη, γι’ αυτό και την έσωσε».
    Η διχογνωμία τους, προβλημάτισε τους υπόλοιπους. Τελικά, αναρωτήθηκαν, ο θεός σώζει ή παίρνει κοντά του όποιον αγαπά; Άραγε, πώς θα μπορούσαν να το μάθουν; Ο μόνος τρόπος ήταν να απευθυνθούν σε κάποιον περαστικό. Έτρεξαν όλοι λοιπόν κοντά στα κάγκελα της πρόσοψης της μεγάλης αυλής, και περίμεναν να περάσει κάποιος. Όταν, λίγο αργότερα εμφανίστηκε ένας νεαρός, τον ρώτησαν όλοι με μια φωνή: «Παλικάρι, για πες μας σε παρακαλούμε, ο θεός σώζει ή παίρνει κοντά του όποιον αγαπά;»
    Ο νέος άντρας κοντοστάθηκε παραξενεμένος, στράφηκε προς το μέρος τους και δεν απάντησε αμέσως. Του έκαναν εντύπωση ο προβληματισμός και οι μεταφυσικές ανησυχίες ανθρώπων με κλονισμένη ψυχική υγεία. Αν, βέβαια, τους έλεγε ότι δεν υπάρχει θεός, το πιθανότερο θα ήταν να τους αναστάτωνε περισσότερο. Αυτήν την άποψη δεν την δέχονταν άνθρωποι, υποτίθεται, λογικοί, θα την δέχονταν εκείνοι; Έτσι αποφάσισε να τους πει κάτι άλλο: «Ο θεός δεν ασχολείται με τέτοια θέματα, ούτε με τον καθένα προσωπικά. Το σώσιμο ή η απώλεια κάποιου ανθρώπου, είναι καθαρά θέμα τύχης ή προσωπικών επιλογών ή συνδυασμός και των δύο».
    Οι τρόφιμοι του ψυχιατρείου τον κοίταξαν με ανοιχτό το στόμα, κοιτάχτηκαν και λίγο μεταξύ τους, κι αμέσως μετά αναφώνησαν όλοι μαζί: «Μα καλά, τι είναι αυτά που μας λες, ρε λεβεντόπαιδο; Τρελός είσαι και θέλεις να τρελάνεις κι εμάς; 

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ο ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Του Βασίλη Σακκά.


950 χρονακια εζησε ο συναδελφος.Με τα κτηματακια του και την βολευε μια χαρα καπου κοντα,ατο Ισραηλ..Δουλευε στα αμπελια του,εκανε και κρασακι Α ποιοτητος.Με την γυναικουλα του Ναμαχ,τα παιδακια του Σημ,Χαμ,Ιαφεθ, τον μπαμπακα του Λαμεχ 800 μαιων,και τον παππου του Μαθουσαλα 900 Απριλιων.Ειχαν βεβαια και οικογενοιακα προβληματακια.Οπως οταν ο Χαμ τον επιασε σουρα ξεβρακωτο στο σπιτι να μιμηται τον Αυναν.Και ο μπαμπας του ο Νωε του εδωσε λεει,καταρα αιωνιας δουλειας και σκλαβιας
μιας και ηταν μαυρος.Τελος παντων.Καποια μερα
καποιος θεουκλας λεει,επανω στις μαστουρες τις διαστημικες τον διαλεξε να τον σωσει απο τους αμαρτωλους της γης.Τον πηρε παραμερα σε ενα καφενειο και τουσκασε το παραμυθι.**-Ακου ρε μαγκα Νωε σε διαλεξα γιατι εισαι τιμιος δικαιος,καρπερος.και θα σε σωσω.-.Απο τι ρε μεγαλε του λεει ο Νωε.?- Απο τον κατακλυσμο ρε απογονε του Αυναν.Πιασε δουλεια να κανεις ενα καλο ξυλινο Bulk Carrier..Σε120 χρονια να τοχεις ετοιμο να βαλεις ζωακια και την φαμιλια σου.Ουτε μερα παραπανω.** -Καλα οτι πεις θεουλη μου του ειπε ο Νωε.Και κοντα σε ηλικια 500 χρονων εστησε ναυπηγειο.Και στα 600 τοχε ετοιμο το θηριο.Εμπασε μεσα ανα ζευγαρι οτι ζωακι υπηρχε στον πλανητη.Και αφου τα μαντρωσε,μπηκε μεσα και σφραγισε,πορτες,παραθυρα,αρχισε το χολλυγουντιανο υπερθεαμα.Δισεκατομυρια Αμαζονιοι του ουρανου,και αστροπελεκια πεφταν πανω στην φουκαριαρα την γη...40 μερες και νυχτες συνεχως.Ψωφησαν ολα τα ζωντανα εκτος απο τα ψαρια.Καποτε εκλεισε την βανα του νερου ο θεος και εβγαλε το σημα κατατεθεν το ουρανιο τοξο. Εστειλε και ο Νωε ενα κορακι να δει αν φανηκε στερια και δεν γυρισε.Εστελε περιστερακι και γυρισε.Ξαναστειλε δεκαοχτουρα και τουφερε ενα κλαδακι.Τοδε ο Νωε το κλαδακι αλλα για σιγουρια περιμενε να του κατσει η βαρκα.Και εκατσε πανω σε μια βουνοκορφη.Μιας και η Bilge pump δουλευε καργα να αδειασει τα νερα απο την γη στο διαστημα.Βγηκε καποτε οξω στην στερια κερασε τον θεουκλα κατσικακι στην σουβλα για να παρει την ευλογια του.Και την πηρε..Εζησε αλλα 350 χρονακια,συνολον 950,και νασου εδω τωρα εμεις τα Εβραιοπουλα να τα λεμε.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΘΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Άλλη μια ναυτική ιστοριούλα του Βασίλη Σακκά:


ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΘΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ...1988 Οχι οι γνωστοι του κινηματογραφικου φιλμ. Αλλα οι δυο δοκιμαρες μηχανης και γεφυρας που θα πηγαιναν μαζυ με αλλους ναυτικους στο **m/v DONA LOULA**. Ο Γιαννης και ο Λευτερης...Αθηνα-Ρωμη-Ριο ντεΤζανειρο η πτηση.Μια χαρα και τα παιδια,χαζευαν,αστειευοταν,μιλουσαν,τρωγανε και πινανε Και ματαιως οι γηραιοτεροι προσπαθουσαν να τους συμβουλευσουν περι Βραζιλιας πιατσας.**Ξερουμι,ξερουμι,απου τεθοια.Καθι βραδ οξου παεναμι μι τσ γκομινις**.τσιριζανε οι δοκιμοι.Νυσταζαν και οι αλλοι δεν δωσαν συνεχεια τοριξαν στον υπνο.Το πρωι φθασαν στο Ριο και κατευθειαν λαντζα,αγκυροβολιο,βαπορι.και τα γνωστα.Ριο ηταν αυτο τρεις οι λαντζες,πρωι,απογευμα,μεσανυκτα για ολα τα ωραρια.Δυο ημερες η φορτωση αλκοολ αυτοκινητων για το Σαντος Και τα σαινια οι σουπερδοκιμοι θελαν οπωσδηποτε να γραψουν ιστορια στο Ριο.Και την γραψαν το ιδιο βραδυ.Γουσταραν πολυ και καργα Copa Cabana,και οχι Praca Maua παρεα με τους αλλους.Και εγενετο το θελημα τους.Πολλα τα ταξι κοντα στο *Scandinavia bar* βουτηξαν ενα και βουρ για την παραλια.Αραξαν εξω απο το *Maxim restaurant bar* διπλα απο το *Othon Hotel* Δεν χρειασθηκε πολυς χρονος να γοητευσουν τους χιλιαδες θηλυκους,ομορφους πισινους Carioca.Στην τριτη μπυρα ειχαν ηδη τεσσερις παρεα στο τραπεζι. Δυο ο καθε ενας,η τεσσερις με ανταλλαγες.Με μια δεν γραφεις ιστορια.Στην δεκατη μπυρα μεσανυχτα και κατι,καναν και μπανακι βραδυνο.Πλατσαπλουτσα,χιχιχι,και χουχουχου.Σουρες τυφλα,και τετραπλη συνοδεια ροβολησαν κατα τα ωρομισθια Μοτελ στα περιξ Μπηκαν στα μπανια να φυγουν οι αλμυρες,και μετα να δειξουν τι εστι βερυκοκο Ελλην επιβητωρ δηλαδης να ουμ..Φρεσκαριστηκαν βαλαν παρφουμια και ετοιμοι για σουπερ επιδοσεις.Μα το πομολο της πορτας δεν ανοιγε,παρα μονον μισογυριζε κουφια.Μετα απο μερικες προσπαθειες φωναξαν και κτυπουσαν να τους βοηθησουν οι κουκλαρες τους. Καμια απαντηση ομως.Βλεπεις τα ρουχα και τα δολλαρια ηταν στα δωματια και αυτοι μονοι στα μπανια γκαριζοντας ,και βριζοντας μεχρι το πρωι..Μας τους εφερε ο ατζεντης με εχτρα λαντζα και αλλα ρουχα..Και γραψαν την** ιστορια των πομολων** Τα παλιοπαιδα τα ατιθασα..ΒΣ.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ

Άλλη μια ναυτική ιστορία του Βασίλη Σακκά!

ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ..TRINIDAD.1990. Οχι το φιλμ του Δαλιανιδη. Αλλα τους μαγκες ολης της Ελλαδος που μου ελαχε να συναντησω σε καποιο γκαζαδικο. *Στο VLCC ISSABELLA 300.000 τοννων *.Και τι μαγκες,αλανια περπατημενα που καιγανε καρδιες πασων κορασιδων των λιμανιων. Λες και ειχα κλεισει ραντεβου να τους συναντησω ολους μαζυ στην ARUBA. Ηταν η τριτη φορα που πηγαινα στο ιδιο καραβι και βρηκα αλλο πληρωμα.. Σε μια εβδομαδα καταλαβα οτι δεν ηταν συνηθισμενο πληρωμα αλλα η αφροκρεμα του εμπορικου μας στολου. Στο μυαλο στο στυλ και στην κορμοστασια. Μεσα σε ολα, και ενοιωθα ο φουκαρας εγω σαν γιδοβοσκος. Και ολα επαληθευτηκαν με το παραπανω στο Port of Spain την πρωτευουσα και λιμανι. Στον ωκεανο το καραβι επαθε σοβαρη ζημια στους κυριους λεβητες.Ολικη ανατουμποση δηλαδη θα καναμε εκει,και επισκευες δυο μηνων. Ηρθαν και επι πλεον μαγκες με συνεργεια απο Ελλαδα.Χαρας ευαγγελια για τα αλανια που θα δειχνανε το ταλεντο τους στα καζινα και ναιτ κλαμπ. Ετσι και εγινε και τους θαυμαζα που τιναζαν τις μπανκες στον αερα και κυκλοφορουσαν με λιμουζινες και γοργονες των καζινων. Για 3 ημερες ομως.γιατι τις υπολοιπες 45 στράβωσαν τα πράγματα άσχημα. Γύρισαν όλα τα κερδισμενα στα καζινα...φαγαν προκαταβολικα δυο μηνων μισθους...αδειασαν τις πιστωτικες..και τους στελναν και οι συγγενεις φραγκα για καφεδες.Βλεπεις οι καζινιερηδες ηταν πληρως ενημερωμενοι και προετοιμασμενοι.** Και οι Γοργονες εγιναν Σαρδελες .και τους Μαγκες τους πατησε το Καζινο..**.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ

Άλλη μια ναυτική ιστοριούλα του ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΚΚΑ:

ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ...1974 μχ. Οχι της Αμερικης,αλλα του..M/V Olympic Palm.Του Ωναση εκεινης της εποχης.που φορτωνε μινεραλ στα Solomon Islands.Και εγενετο φορτωση 22.000 τοννων και αναχωρηση.Ατσιδες Ελληναρες αξιωματικοι,και λατινοι πληρωματα απο Ονδουρα,Χιλη,Αργεντινη κυριως.Και σαν σαινια που ηταν την δευτερη τριτη μερα ειδαν με τα ματια τους αυτα που ακουγαν διακριτικως..Οτι το φορτιο ειχε ενα ποσοστο χρυσου..Δισεκατομυρια κοκκοι αλλωστε στο καταστρωμα λαμπυριζαν με τον ηλιο το κιτρινο ευγενες μεταλο.Ο καλος θεουλης επι τελους τους ευνοησε.Και αρχισαν στα πηγαδακια και καπνιστηρια τον σχεδιασμο καλουπιων και χυτευσης.Οργασμος μεταφορας μεταλευματος στο μηχανοστασιο.Και τα οξυγονα μερα νυχτα να δουλευουν σε ολο το ταξιδι προς Ροτερνταμ..Κανονικο Far West. Με τις αναλογες καχυποψιες,αδικιες,κρυψωνες,κτλ.Μονον ενας σεριφης ελειπε. Μετα κοπων και βασανων καναν τα αποθεματακια τους ολο το ταξιδι προς Ροττερνταμ.Εκει που θα τα εξαργυρωναν στις υποπτες πιατσες τον κοπο τους.Και θα γυριζαν στις πατριδες τους εκατομυριουχοι. Μονον που εκει κανεις δεν αγοραζε χαλκο για ακατεργαστο χρυσο γ@μωτο..Πηγαν τζαμπα εκατονταδες ωρες στο πλωτο χρυσορυχειο..Με οβερταιμ κανονικο περισοτερα θα εβγαζαν..Τα παλιοπαιδα τα ατιθασα. ΒΣ.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΩΝ

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΚΚΑ!


ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΩΝ. 1980 μχ Πρωτη φορα εκει στην Νεα Γουινεα των Παπουα ειδα μαυρους με ξανθα και κοκκινα μαλλια.Με το ** m/v MESS MINDE ** Οταν εδεσε το καραβι σε καποιο μικρο ντοκο για εκφορτωση καυσιμων.Σε ενα μικρο απομερο εργοταξιο εκτροφης κροκοδειλων στην ζουγκλα Ηταν κυριακη θυμαμαι και οσοι δεν ειχαν δουλεια ειπαν να πανε περιπατο στην φυση.Οπερ και εγενετο.Καποιοι ζωηροι ομως θελανε να αναπαραστησουν τον Βαισμιλλερ τον Ταρζαν εκει.Ζεστη ειχε,δενδρα ειχε,λιμνουλες ειχε,και ρυακια ειχε,και αρχισαν το ξεβρακωμα.Σπασανε και αρκετες μπανανιες κανοντας προπονηση για ψηλοτερα δενδρα.Προπονημενοι πλεον αρχισαν τα γκαρισματα ** ΟυαουαΟυαααααα...!!!!** Και μπλουμ στο ποταμι. Το ποταμι ομως ειχε και τετραποδα που καναν διακοπες εκει. Και ο δρομος απειχε γυρω στο ενα χιλιομετρο..Κατασπρα γιναν τα θαλασολυκακια στην θεα κροκοδειλιων παραθεριστων.Δεν μαθαμε ποτε εαν στα κροκοδειλακια αρεσαν τα παπουτσια και τα σωβρακα για κολατσιο.Γιατι το τρεξιμο ειχε προτερεοτητα,που να σκεφθεις για ρουχα.Εφθασαν καποτε στον δρομο με τα πουλακια εξω.Φαγανε και μερικες κοτρωνες απο τους ιθαγενεις για τις καταστροφες μπανανοδενδρων.Ευτυχως ενας Αυστραλος τεχνικος με αυτοκινητο που περνουσε τους εσωσε την τιμη.Τους εντυσε και τους πηγε πισω στο καραβι. Σίγουρα όμως, το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας 1.000 μέτρων, κατερίφθη από το πλήρωμα του m/v MESS MINDE.