Σελίδες

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Ή ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ;

Μια εξαιρετική ανάλυση του φίλου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΜΥΡΝΗ, για ένα πολύ σοβαρό θέμα, με το οποίο έχουν βέβαια ασχοληθεί όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς Ε.Φ.
Αναβάθμιση του ανθρώπινου εγκεφάλου με την χρήση του genetic engineering, ή παράδοση της σκυτάλης στην τεχνητή νοημοσύνη? Τι θα είναι καλύτερο να συμβεί στο μέλλον?
Θα εξηγήσω γιατί θεωρώ προτιμότερη την πρώτη επιλογή, έναντι της δεύτερης, που μου μοιάζει σχεδόν σίγουρα αυτοκτονική για το ανθρώπινο είδος.
Ο άνθρωπος έχει φτάσει στο σημερινό του επίπεδο, μέσω μίας τυφλής και μετά βίας αποδοτικής διαδικασίας (Εξέλιξη).
Έχει όμως πλέον την δυνατότητα, να κατευθύνει αυτή την διαδικασία, να προσθαφαιρέσει με την χρήση της τεχνολογίας, όλα εκείνα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά, ό,τι χρειάζεται, ώστε να περάσει στο επόμενο επίπεδο, στην τροποποίηση του εγκεφάλου του με γενετικά (genetic engineering) και μηχανικά μέσα (chips). Αυτό νομοτελειακά, θα οδηγήσει σταδιακά στην πρακτικά άφθαρτη σύντηξή του με τις μηχανές, θα γίνει δηλαδή, cyborg.
Εδώ όμως, εντοπίζεται η πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που διαχωρίζει τον άνθρωπο-μηχανή, απ'την τεχνητή νοημοσύνη (εξ'ολοκλήρου μηχανή).
Ο cyborgάνθρωπος, θα έχει διατηρήσει τον φυσικό του εγκέφαλο, ο οποίος θα είναι τρομακτικά αναβαθμισμένος. Δεν θα έχει γίνει ο ίδιος 100% μηχανή, απλώς θα έχει χρησιμοποιήσει μηχανικά μέρη, για να αντικαταστήσει τα φυσικά φθαρτά. Θα παραμένει ο κυρίαρχος νους επί των μηχανών.
Η τεχνητή νοημοσύνη απ'την άλλη, πιθανολογώ πως δεν θα μπορεί να χαλιναγωγηθεί. Επίσης νομοτελειακά, μόλις ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο κρίσιμο σημείο πολυπλοκότητας, θα αποκτήσει συνείδηση. Η οποία, αν και διαφορετική απ'την βιολογικής προέλευσης συνείδηση του ανθρώπου, μάλλον θα είναι ανώτερη και πιο ευρείας φύσης. Που σημαίνει νοητική υπεροχή. Πως και με ποιόν τρόπο τότε, θα διασφαλιστεί ο περιορισμός αυτής της υπερευφυΐας? Η απλοϊκή απάντηση "θα γυρίσουμε τους διακόπτες στο off", είναι απόδειξη άγνοιας.
Όταν και αν συμβεί, τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, μας λένε πως θα δημιουργήσει αυτόματα, αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας της ύπαρξής της, με δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη εξάπλωσή της και κατάληψη από μέρους της, πρακτικά όλων των ηλεκτρονικών συσκευών/μέσων. Ο άνθρωπος θα "αφοπλιστεί" τεχνολογικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και θα γίνει έρμαιο της υπερευφυΐας.
Προτιμότερο λοιπόν να μην ρισκάρει ο Άνθρωπος, και να διαλέξει την ασφαλή επιλογή του genetic engineering.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΖΩΤΟ, ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΥΔΩΡΟΝ

ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΟΥ                  Ο
    Η Ερμίνα έκλεισε πίσω της την πόρτα και ακολούθησε το καθημερινό της δρομολόγιο. Επί ένα μήνα τώρα, από την πρώτη κιόλας μέρα της παρουσίας της στον Ιανό, επισκεπτόταν καθημερινά το ιατρείο. Γνωρίστηκε με τους παλιούς και με τους νέους γιατρούς και νοσηλευτές και, αν και δεν είχε την υποχρέωση να το κάνει,  άρχισε με τον τρόπο της να βοηθάει τους παλιότερους συναδέλφους της. Μέχρι την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του νοσοκομείου, είχε σκοπό να το κάνει ανελλιπώς. Δεν είχε καμιά όρεξη να κάθεται μέσα σ’ εκείνο το μπουντρούμι που θεωρείτο σπίτι τους και να κλαίει τη μοίρα της. Η απασχόληση με την επιστήμη της, της γέμιζε τη ζωή και τις μπαταρίες. Το μόνο ζήτημα ήταν πως δεν υπήρχε πολλή δουλειά. Οι ασθενείς που επισκέπτονταν το ιατρείο ήταν ελάχιστοι. Για κάποιο περίεργο λόγο, το περιβάλλον αποδειχνόταν άνοσο.
    Αυτό φυσικά ήταν ένα αρκετά θετικό στοιχείο, που εξηγούσε εν μέρει και την επιθυμία των μεγάλων να βρεθούν εκεί. Αν και κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ευχαριστιόταν να βλέπει τους  συνανθρώπους του να αρρωσταίνουν, ή να τρέχουν με το παραμικρό στο γιατρό, εκείνη όμως το θεωρούσε αφύσικο. Με εξαίρεση μερικά κρυολογήματα, καμιά ζαλάδα ή πονοκέφαλο και καμιά κήλη ή κοιλόπονο,  άλλου είδους ασθένειες σπάνια παρουσιάζονταν στους πολίτες. Η εξήγηση που της δόθηκε ήταν πως αυτό συνέβαινε επειδή οι ιοί που υπήρχαν στον πλανήτη ήταν ελάχιστοι, κάτι που μπόρεσε και η ίδια να το επαληθεύσει πειραματικά. Παρόλα αυτά, εκείνη εξακολουθούσε να αναρωτιέται, τι στην ευχή ήταν αυτό που απομάκρυνε τις ασθένειες από τους ανθρώπους; Στη Γη οι άνθρωποι δεν αρρώσταιναν μόνον από τους ιούς. Πάθαιναν έλκος στομάχου, έμφραγμα του μυοκαρδίου, δισκοπάθεια, καρκίνο και ένα σωρό ακόμα αρρώστιες που η αιτία τους δεν ήταν μικροβιακή, εκεί όμως η συχνότητα εμφάνισης τέτοιου είδους ασθενειών ήταν ελάχιστη.
    Τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, υπεύθυνοι γι αυτήν την επιστημονικά μερικώς ανεξήγητη ανοσία, πέρα από την έλλειψη μικροβίων,  ήταν ακόμα ο καθαρός αέρας, το υγιεινό κλίμα, η βιολογική διατροφή και γενικά όλοι αυτοί οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την υγεία του ανθρώπου. Κανένας όμως δε μπορούσε να της βγάλει από το μυαλό ότι, τον κυριότερο ρόλο στο θέμα αυτό, τον έπαιζε το αέριο εύδωρον που υπήρχε μέσα στην ατμόσφαιρα. Στην ύπαρξή του είχε αποδώσει και τα άλλα περίεργα που συνέβαιναν εκεί πέρα, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπίσει τα ακριβή συμπτώματα και την πιθανή  τους αιτία. ε