Σελίδες

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ρένεαμ 325

Απόσπασμα από ένα διήγημά μου, που καταπιάνεται με το ζήτημα της αυτοδικίας.


    Όταν οι άντρες της αστυνομίας έφτασαν μετά από δυο λεπτά στο σημείο εκείνο, αντίκρισαν ξαπλωμένο το πτώμα του κακοποιού που κυνηγούσαν και το σάκο με τα χρήματα της ληστείας άθικτο δίπλα του. Ενημέρωσαν το αρχηγείο και σε πέντε λεπτά βρίσκονταν επί τόπου οι αρμόδιοι του εγκληματολογικού και ο ιατροδικαστής.
    "Μία από τα ίδια", αποφάνθηκε από την πρώτη κιόλας ματιά ο ιατροδικαστής. ''Τον σκότωσαν με το ίδιο τρόπο, όπως και τους άλλους δύο χθες στο λιμάνι''.
    Ο αστυνόμος Μπαρόζι, κοίταξε απορημένος τον ιατροδικαστή και το μόνο που βρήκε να πει ήταν το αμίμητο, ''σ' ευχαριστώ, άγνωστε συνάδελφε''.
    'Τι λες τώρα; Είσαι με τα καλά σου;'' εξανέστη ο Μίλος. ''Πώς το γνωρίζεις ότι είναι αστυνομικός;''
    ''Μα, ποιος άλλος θα εξόντωνε έναν κακοποιό και θα άφηνε πίσω του τόσα χρήματα; Ύστερα, μην ξεχνάς ότι και οι άλλοι δύο χθες, ήταν σεσημασμένοι. Δεν ξέρω αν είναι αστυνομικός, σίγουρα όμως είναι κάποιος που μας υποκαθιστά. Κάποιος που εκτελεί ταυτόχρονα χρέη αστυνόμου, δικαστή και δήμιου''.
    ''Ακόμα κι αν ισχύει αυτό που εικάζεις, εσύ δηλαδή το θεωρείς σωστό;''
    ''Μπορώ να σου πω, ναι, το θεωρώ σωστό! Το ξέρεις ότι η κοπέλα του σούπερ μάρκετ που πυροβόλησε αυτό το κάθαρμα που κείτεται μπροστά σου, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση; Το ξέρεις ότι πολλοί άνθρωποι καθημερινά, χάνουν τη ζωή τους, ή πέφτουν θύματα άλλων άνομων πράξεων από εγκληματικά στοιχεία σαν αυτό; Κι εμείς, τι κάνουμε; Μπορεί να πιάνουμε μερικούς, πολλοί μάλιστα από τους οποίους αφήνονται ελεύθεροι για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι όμως παραμένουν ασύλληπτοι, συνεχίζοντας ανενόχλητοι το εγκληματικό τους έργο. Αν αυτό είναι ποιο σωστό από αυτό που κάνει ο άγνωστος τιμωρός, τότε μάλλον έχουμε πάρει λάθος δρόμο''.
    ''Δηλαδή, Ερνέστο'', επέμεινε ο ιατροδικαστής, ''ούτε λίγο, ούτε πολύ, εσύ επικροτείς την αυτοδικία''.
    ''Δεν ξέρω αν αυτό που κάνει ο φίλος μας λέγεται αυτοδικία. Δεν γνωρίζω τα πραγματικά του κίνητρα για να μπορέσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα, ούτε είμαι γενικά υπέρ της ανάμιξης του οποιουδήποτε στο έργο της δικαιοσύνης, έχω όμως και τις αμφιβολίες μου για τη σωστή απόδοσή της από τα αρμόδια όργανα. Εγώ απλώς επικροτώ κάθε πράξη, η οποία βοηθάει σημαντικά τη δύσκολη προσπάθειά μας για μείωση της εγκληματικότητας, κι αυτό ακριβώς είναι που βλέπω να γίνεται από τον παράξενο εξολοθρευτή''.
    ''Διαφωνώ κάθετα μαζί σου. Μα είναι δυνατό να τάσσεσαι με το μέρος ενός ανθρώπου, ο οποίος αυτοδιορίστηκε εκκαθαριστής των παρανόμων; Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για το ποιος πρέπει να ζήσει και ποιος πρέπει να πεθάνει; Με ποιο δικαίωμα παίρνει το νόμο στα χέρια του; Με τι στοιχεία, με ποια κριτήρια βγάζει καταδικαστική απόφαση και εκτελεί την εσχάτη των ποινών σε κάποιον που τον θεωρεί εγκληματία;''
    ''Δεν γνωρίζω ποιος είναι, ή ποιος τον έβαλε να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες, αλλά δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια και να μη δούμε το θετικό της υπόθεσης. Και οι τρεις κακοποιοί που σκότωσε, ήταν καταζητούμενοι για σωρεία εγκλημάτων, ήταν τα μεγαλύτερα αποβράσματα της κοινωνίας, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου, μόνον όταν διαπιστώσω ότι οι προθέσεις του είναι διαφορετικές. Αν, σε περίπτωση που δράσει ξανά, δω ότι το κίνητρό του δεν είναι η απόδοση δικαιοσύνης, τότε όχι μόνο θα συμφωνήσω με την άποψή σου, αλλά θα γίνω ο χειρότερος εχθρός του''.